Kulturdagen

På kulturdagen var vi (Linn & Alexandra, Mp3ljud) och lyssnade på tre olika författare. Det var både intressant och lärorikt att höra två ganska olika författare (Zulmir& Emmy) prata om sina respektive böcker. Att lyssna på Fanny var lite annorlunda, med tanke på att hon är serieskapare, så då blev det också lite variation, så att man inte bara satt och lyssnade på författare hela dagen. Fast dom pratade ganska länge så kändes det som att det gick ganska fort i och med att det var väldigt intressant. Det var som sagt roligt att det var två så pass olika författare, Emmy har skrivit en komedi och berätta med mycket humor om sin bok och hur den kom till. Zulmirs böcker är mer allvarliga, där han pratade om hur han kom till Sverige o.s.v.

Fanny snackade om serier och visade bilder från olika serier och pratade om vad serier är. Där var något för alla smaker med andra ord.

Här kommer ett sammandrag och lite bilder:

 

Zulmir Becevic

Inledning:

Det första Zulmir berättade om var hur han blev författare och att han egentligen inte tyckte om att skriva och han läste inte så mycket heller när han var liten, bara serietidningar. Han var också väldigt intresserad av språk.

Han sa även att det kan vara jobbigt ibland med skrivandet och att det ibland kan ta flera timmar innan man väl kommer på något.

Författarkarriären startade

Hans författarkarriär började med att han praktiserade på svenska ambassaden på Island. På fritiden hade han inte så mycket att göra så det blev att han satte sig och skrev när han hade tid. Han skrev om sin uppväxt, hur han kom till Sverige och hur han var då. När han började skriva var det inte tänkt att det skulle bli en bok utan det kom senare när han hade fått ihop en hel del sidor.

Första boken

Han berättade om sin första bok som heter Resan som började med ett slut. Boken bygger en hel del på verkligheten men den är även omgjord lite grand. Han skrev boken på ett halvår och hade då ingen tanke på att bli författare, inte förrän den första boken var utgiven.

 

Andra boken

Andra boken kom ut 2009, alltså 3 år efter den första boken och heter Svenhammeds journaler. Den har också blivit till en pjäs.

Även Gud kör Mercedes

Han pratade även om sitt nuvarande projekt, som inte är någon ny bok utan en animerad serie som heter Även gud kör Mercedes. Han har hållit på med det projektet i 4 år. Han avslutade det hela med att visa en trailer.

 


Emmy Abrahamsson


Inledning:

Emmy började med att berätta lite om sin uppväxt, bl.a. att hennes mamma var polska och lite speciell. Hon berättade också att hon har rest runt mycket och att när hon bodde i Wien var hon med i en film. Där träffade hon också sin nuvarande man som hon precis har fått tvillingar med. Hennes dröm i framtiden är att flytta till Tanzania.

Första boken:

Hennes debutbok heter Min pappa är snäll och min mamma är utlänning och ska bli film och hon håller på att arbeta med manuset just nu. Hon berättade lite om vad boken handlade om och att den till viss del var verklighetsbaserad men att hon hade vridit lite på sanningen. Boken tog henne tre månader att skriva och hon använde frågeställningen ”Vill jag läsa det här?”som utgångspunkt.

 

Skrivartips:

Emmys skrivartips lät så här:

Använd ditt eget liv som startpunkt och detaljer är viktiga.

Tips speciellt till komediböcker:

Bestäm först person och sedan situation och det kan vara bra att vända på situationen.

Nuvarande projekt:

Hennes nästa bok kommer till hösten och det är tänkt att det ska bli en triologi, första boken är redan färdigskriven.

Efter det så fick man som lyssnare ställa frågor till henne.

 

Fanny M-Bystedt


Inledning:

Fanny M Bystedt är en frilansande serieskapare som har producerat serier både i Sverige och Danmark. Hon snackade om vad hon har jobbat med. Hon har bland annat varit med i Serier mot rasism, Swedish Comic Sin, som är erotiska serier, Galago, som är en indietidning, Dotterbolaget (Feministiska serieskapare), Bild och bubbla och så har hon tecknat i en bok.Hon berättade också att Frankrike är ett av det länder där Serier är störst.

Vad är serier och olika typer av serier?

Efter det började hon prata om vad serier är, oftast är det bilder i sekvens, men inte alltid.

Det finns olika typer av serier:

Stripserie, Enrutingar/skämtteckningar, fransk/belgiska serier, Manga (japanska serier), GraficNovels och Serieromaner.

Hon fortsatte sedan att prata om varför man tecknar serier. Hon pratade även om att det finns olika typer av historier, fiktiva och självbiografiska. Det är inte så många i Sverige som bara jobbar med att serieteckna. Hon berättade också om olika svenska tecknare.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0