Nya böcker på Biblioteket!

Här är listan på en del av de nya böckerna.



Rachel Wing: Kärlek

Holly är bästis med Wes och kär i Jonah. Eller? När midsommarnattens krafter sätter in är allt upplagt för förvecklingar. Romantiken flödar i ny härlig kärleksroman för alla unga chick lit-älskare, skriven av Hata Romeo-författaren Rachael Wing.



Steve Sem-Sandberg: De fattiga i Lódz

AUGUSTPRISVINNARE 2009!

En roman om det judiska getto som nazisterna inrättade i den polska staden Lodz, och om dess av nazisterna utsedde ledare, Chaim Rumkowski, och hans svårutredda, mycket tvetydiga roll i förintelsen av de polska judarna. Det är en roman om livet i den avspärrade stadsdelen, om den påbjudna tyska kadaverdisciplinen, det mördande slavarbetet, svältdöden och de utsiktslösa flyktförsöken men också, paradoxalt nog, om överlevnadskonst och livsvilja, som t ex framväxten av den kollektiva, så småningom listigt subversiva Getto-Krönikan, som varit författarens viktigaste källa. 



Douglas Foley: Shoo len

Det är en månad kvar till skolavslutningen i nian och framtiden står för dörren. Gabi och Karim är gamla vänner som har hjälpt varandra i vått och torrt. Men efter misshandeln av Nikoos mamma uppstår det en spricka i deras vänskap. Gabi bryr sig varken om skola eller framtid. Han vill ha snabba pengar, och de enda som räknas är hans kompisar. Karim däremot står vid ett vägval, han och Nikoo är förälskade i varandra och han måste berätta för henne vad han har gjort och försöka ta avstånd från Gabi utan att vara en svikare.

 

Catherine Hardwicke: Twilight – bakom kulisserna

Bakom kulisserna ger en inblick hur det gick till att göra filmen som bygger på succéromanen Om jag kunde drömma av Stephenie Meyer.
Gjord som en kopia på den anteckningsbok som Catherine Hardwicke bar med sig överallt under arbetet med filmen, tar Bakom kulisserna oss med på en vandring genom den kreativa processen och det intensiva arbete som gav Stephenie Meyers passionerade roman liv på filmduken.
Skisser, idéer och anteckningar som vi aldrig sett förut; vad skulle Bella och Edward ha på sig?, hur gjordes specialeffekterna och actionscenerna?, fotografier från inspelningsplatsen och personliga kommentarer till några av de avgörande ögonblicken i skapandet av filmen och mycket, mycket mer gör denna bok till ett måste i varje Twilightfans bokhylla.



Charlotte Erlanson-Albertsson: Kokbok för hjärnan

Rätt kost håller hjärnan frisk och aktiv, medan en felaktig påskyndar åldrandet.
I Kokbok för hjärnan ges förslag på frukost, lunch, middag, efterrätter, bröd och kakor som stimulerar hjärnan. Boken inleds med ett kortare avsnitt om näringslära. Rätterna är enkla och lättlagade och passar alla. Efter varje recept finns en förklaring till varför de är nyttiga, både allmänt och mer specifikt för hjärnan. Att maten ser aptitretande ut på tallriken är också viktigt. Hjärnan behöver färgrik mat och de inspirerande signalerna ska komma både från maten och dryckerna. Även kolhydrater, proteiner och fetter måste vara med, men lagom mycket och av rätt kvalitet.

 



Malcolm Gladwell: Framgångsfaktorn som skapar vinnarna

Varför lyckas vissa människor så mycket bättre än andra? Det vanligaste svaret är att det beror på en kombination av intelligens och ambition. I Framgångsfaktorn hävdar Malcolm Gladwell att förklaringen är en helt annan och att vi, för att rätt kunna förstå varför vissa människor lyckas och andra inte, i stället bör uppmärksamma bakgrundsfaktorerna - sådant som de framgångsrikas familjeförhållanden och var de är födda, ja, till och med när de är födda. Och inse att orsakerna till deras framgång är mer komplexa - och åtskilligt mer intressanta - än vad man först kan tro.
I Framgångsfaktorn förklaras vad Beatles och Bill Gates har gemensamt, varför asiater är så fantastiskt duktiga i matematik och vilka hemliga fördelar som gör det så mycket lättare för vissa kvinnor och män i idrottsvärlden att erövra toppositioner.

 

 


Eva Sigbrand: Jakten på den gyllene koden

En berättelse i serieform om upptäckten av DNA, om den spännande kapplöpningen om vem som först skulle lösa gåtan om DNA:s struktur. Här berättas om åren 1951-1953 när det mesta av kartläggningen gjordes, ett pionjärarbete som har fått ofattbart stor betydelse för den fortsatta forskningen i genetik, medicin och biokemi.



Matt Pagett: Världens bästa dance moves - någonsin

En rolig guide till dansgolvets fantastiska värld, som täcker allt från grundläggande moves till mer avancerade - vi lovar att du känner igen de flesta! Med obetalbara illustrationer och träffsäkra instruktioner lär du dig mästra de moves du inte visste att du kom ihåg ... Eller vad sägs om The Running Man, uppfunnen av Vanilla Ice, Travoltas Saturday Night Fever-koreografi eller Madonnas Vogue?



Simon SebagMontefiore: Mina 101 hjältar ur världshistorien

Historikern och författaren Simon Sebag Montefiore har valt ut sina 101 hjältar ur världshistorien - från antiken till 2000-talet.
Här möter vi krigare och kejsarinnor, statsmän och spioner, profeter och erövrare delar plats med vetenskapsmän och poeter, upptäcktsresande och konstnärer, filosofer och skådespelare under tre årtusenden.
Dessa personer förenas inte bara genom mod, snille och osjälviska handlingar, för Montefiore berättar om deras liv, deras samtid och om vad de uträttat. Hans urval är naturligtvis personligt, men det är 101 inspirerande personer som vi kan lära oss mycket av. De har alla påverkat och förändrat den tid de levt i och lämnat ett stort arv efter sig.



Johan Stenebro: Sanningen om IKEA

Efter 20 år nära maktens centrum på Ikea har Johan Stenebo skrivit en avslöjande bok om vad som döljer sig bakom Sveriges mest framgångsrika företag. Fram träder en organisation med en osäker framtid under sönerna Kamprad.






 

Trevlig läsning =)

Skrivartävligen - vinnaren!

Som de flesta vet avgjordes skrivartävlingen precis innan jullovet, så här är det vinnande bidraget.
Med motiveringen:
Originell och stilistiskt säker text som på ett snillrikt sätt uppmanar läsaren att aldrig låta vrede och grymhet bli en drivkraft i livet.

Räven

Kung Bore har dragit fram över staden, himlen har blivit täkt av hans molniga mantel. Nu ser ingen man ljuset från solen. Dagarna blir allt kortare men veckorna känns allt längre. Vinden var som en hund och lekte och drog glatt i människornas rockar medan snö lade sig tjock på hus och gata så som den kan göra ibland. Nu börjar människorna allt oftare stanna inne. Det syntes bara två gestalter denna första vinterdag.

En son av Adan och en dotter av Eva möttes och föll direkt i varandras armar så snart de nådde fram till varandra. Man kunde tydligt känna den kärlek som fanns i luften runtom de två unga människorna. De stod tätt intill varandra och värmde varandra med den glöd som tydligt fanns i deras ögon. Tiden tycktes avta och deras andetag blev långsamma och tycktes stanna, så uppfyllda i detta ögonblick var dessa två varelser. Världen försvann då de tittade på varandra och där stod de nu intet ont anande om att det skulle bli en sorgens dag, denna första vinterdag ty i skuggorna lurade en räv.

Rävens hjärta var som sten och is, i hans ögon brann hatets låga stark. Räven kunde ej förstå hur denna hona som han givit sig så fullständigt åt, hade behandlat denna gåva. Som en smutsig filt hade hon kastat bort den. Hon hade ljugit och lekt med hans känslor. Sedan inte ens märkt när hon lika lätt som en oförsiktig hand krossar glas, splittrat hans hjärta. Nu fanns det bara minnen kvar från den tid som nu kändes så avlägsen. Nu fanns bara hat och avsky kvar. Nu fanns bara räven.

Plötsligt skiljs paret åt, känslan de delat ligger kvar i luften när de ger varandra en sista trånande blick. Kvinnan traskar ner mot hamnen och en lång skugga följer i hennes hälar. Hon går längs gatorna som slingrar sig mot hamnen med en räv smygande bakom sig.

Panik, räven ser inte längre kvinnan. Bitterheten bubblar upp inom honom när han spanar efter henne utan resultat. Han som trodde detta skulle bli en enkel uppgift att följa henne tack vara den lysande färgen på hennes kappa. Plötsligt anar han en skymt av hennes rönnbergsfärgade rock i ögonvrån. Triumf! Skriker han inre när han sakta smyger upp bakom henne och gömmer sig straxt utom synhåll. Rävens tassar darrar när han trycker dem mot väggen bakom sig han hukar sig bakom några tunnor. Denna räv är slug och gömmer sig än en gång i skuggorna.

Blickande ner i det mörkblå djupet står kvinnan medan isflaken skvalpar omkring där nere. Hon sjuder av lycka, hennes liv är som en saga med en gyllene prins. Hennes doft når räven. När räven sakta reser sig och smygande närmar den rödrockades rygg börjar hans svans att växa och pälsen börjar bli grå som regniga moln samtidigt som den blir tovig. Gapet växer och tänderna blir bara större och större. Ett vilt uttryck blottas och nu kan man se det hat som tidigare bara fanns i ögonen som en aura runtomkring honom, den tycktes tränga in i alla vrår och fördunkla det lilla ljus som fanns i hamnen. Räven gör sig redo att ta till språng.

Nu står varken kvinnan eller räven och blickar ner i vattnet. Istället står där nu en varg som följer en mörk skugga som sakta blir mindre när den försvinner ner i djupet. Vargen som nu har fradga i munnen och ögon lika kalla som stål står där ett ögonblick, sedan löper vargen. Så kom det sig att en ensam man senare samma dag står och väntar på en kvinna men väntan tjänar intet till ty ingen kvinna skall komma. Inte heller syns det någon räv som smyger i skuggorna.

Nu har en varg blivit född och en kvinna i röd rock kommer aldrig mer att träffa sin kärlek igen. Så kom det sig att detta blev en sorgens dag. Många av oss är rävar ty livet är inte rättvist gentemot alla och saker av ondo händer även de bästa av oss. Men även när livets backe lutar uppåt får vi inte låta den varg som river inom oss alla komma till ytan. Vi kan aldrig låta våra handlingar ledas av en tragisk händelse vi fått erfara och att släppa ut vår inre var mot någon som gjort oss orätt. Det gör oss inte bättre än den personen. Kom ihåg att vargen bara lever av grymhet och ondska, inget liv är värt att leva med dessa känslor som drivkraft. Låt ej vreden ta överhand, låt ej andra skadas, släpp inte ut din varg.

Anton Swerre Filbornaskolan NVID2

 


RSS 2.0