New Moon

Nu är New Moon sedd, Helt klart sevärd!!! En av de bättre filmerna baserade på böcker. Chris Weitz (regissören) har verkligen lyckats med att skapa rätt stämning genom hela filmen.
Hela New Moon överglänser Twilight. I Twiligt är relationen mellan Edward och Bella lite stel och man ser inte riktigt hur mycket de tycker om varandra. I New Moon är relationerna och samspelet lite mer naturligt och äkta, detta skapar en mycket bättre stämning.
Sen helt klart ett stort plus är vargarna! De är mycket snyggt gjorda och ser nästan helt verkliga ut.
Kort sagt var allt minst ett steg bättre, så som sagt helt klart sevärd! Men det blir nog en bättre upplevelse om boken är läst också.


Tidskriftsfrossa!!!

Biblioteket har nu fått in en massa tidningar som inte brukar finnas här. Under nästa vecka kommer dessa att ligga framme, utöver de som redan finns på biblioteket. De vanliga tidskrifterna är mest avsedda för skolarbete och liknande, men dessa nya är lite mer allmänt kul.

Några av dom nya tidnigarna: Glamour, Bilsport 21, Vecko revyn, Sköna hem och Sportbilen.

Kom in till biblioteket om du vill veta vilka de andra är eller om du vill läsa någon tidning.
Sen finns förståss alla andra tidningar som brukar finnas, Till exempel: Populär historia, Hifi, Filmrutan, Teknikens värld och Pc för alla


Film/boktips

Nu med att New Moon (När jag hör din röst) har bio premiär på fredag tänkte vi passa på att tipsa om andra böcker som också har blivit film, som antingen redan kommit ut eller som kommer inom en snar framtid. =)



"Lovely Bones" (svensk premiär i januari nästa år) Boken heter samma på engelska och på svenska heter den "Flickan från ovan". Skriven av Alice Sebold.




The wizard og Oz (1939). På svenska heter den "Trollkarlen från oz". Boken hare samma namn som är skriven av Frank L. Baum



The silence of the lambs (1991). När lammen tystnar heter  den på svenska. Boken har samma namn och skreven av Thomas Harris.
Det kommer fler tips på böcker som blivit film senare. =)

Skrivtips

LUST ATT SKRIVA …

Drömmer du om att vara kreativ och skapa något själv - en novell, en roman, en serie, en dikt eller musiktext eller kanske ett filmmanus?

Filbornaskolans Bibliotek 2009

Allmänt om skrivande

 

Aef                Augustsson, Lars Åke          Att skriva romaner och noveller  (1993)

Aef                Burholm, Annika                 Den åttonde dvärgen : en bok för skrivare som söker sina historier  (2007)

Aef                Carlsson, Siewert                Skrivarbok : om konsten att skriva prosa, poesi och journalistik   (2006)

Fc.06             Ernald, Sigbritt                     Skrivsätt : handbok för unga skrivare(2001)

Ad                 Fagerström, Grethe              Ge ut på eget förlag(1990)

Aef                Fletcher, Ralph.                    Den unga författarens verktygslåda(2006)

Aef                George, Elizabeth                Skriv på! : en romanförfattares syn på skönlitteratur och författarskap :[en handbok i skrivandets konst] (2005)

Aef                Holst, Lena                           Skriv bättre texter! : en ny metod i fem steg(2004)

Aef                Hägg, Göran                         Nya Författarskolan(2005)

Aef                Küchen, Maria.                     Att skriva börjar här : version 2.0(2007)

Fc.06             Strömquist, Siv                     Skrivboken : skrivprocess, skrivråd och skrivstrategier(2005)

F.06               Sundelin, Anders                  Konsten att berätta en historia(1992)

Ad                 Vejde, Olle                           Ge ut på eget förlag(2003)

Aef                Wistrand, Johanna.               Kom igång & skriv! : ett 12-veckorsprogram / (2007)

 

 

Övrigt

 

Bi                   Balthasar, Albin.               Mikrofonpoeter: att arrangera PoesiBingo, Poetry Slam och annan estradpoesi  (2009)

Igy                 Ford, Noel                       Teckna serier(2007)

Bs                  Medieboken.                  Manus & dramaturgi för film. Thomas Granath(2003)

Hc.03(s)        Svensk slam                   (2006)                

Pu                  Wiman, Beata                Att skriva manus för interaktiva medier : hur min idé blir en färdig produktion   (2000)



 

Internet

Johanna Thydells författarskola http://www.johannathydell.se/micro/johannathydell/thydell.asp

Anki Skrutts skrivartips http://www.skrutt.se/skrivartips/skrivartips.htm

Skrivarlänkar http://www.argus.nu/


Att publicera sig på Internet

http://www.sockerdricka.nu/

http://www.poeter.se/

http://www.lyriksidan.se/

https://www.vulkan.se/

 

 

Skrivarkurser

Fridhems Folkhögskola http://www.fridhem.fhsk.se/

Skurups Folkhögskola http://www.fhsk.skurup.se/

Österlens Folkhögskola http://www.osterlen.fhsk.se/

 

 

Övrigt (Estradpoesi, serier, filmmanus)

http://www.estradpoesi.com/

http://serieskolan.se/

http://www.filmmanusskolan.com/

http://www.voodoofilm.org/

http://www.dramaturgi.se/

 

                     

 

Lycka till!


Skrivartävlig!



Sånahär afficher hänger lite överallt på skolan, men har du missat de så är det en skrivartävling på skolan. Alla elever på skolan får lov att delta. Formen är fri – novell, krönika, dikt, essä – max två A4-sidor. Senast inskickat den 1 december till [email protected]
Temat för din text ska vara medmänsklighet – relationer.

Vinner just din text blir du 1000:- rikare! 2:a pris är 500:-  3:e pris 250:-  Finns din text med bland de 10 bästa bidragen kommer den att publiceras i Filbornaskolans egen Skrivarantologi. Juryn består av både personal och elevrepresentanter. Har du frågor om tävlingen så fråga bibliotekspersonalen eller din lärare. Så har du lust att skriva så finns här en unik chans att testa talangen och kreativiteten! Många idag etablerade författare har börjat sitt författande med att skicka in texter till olika tävlingar …
Glöm nu inte att skicka ditt tävlingsbidrag senast den 1/12!

The Twilight Saga, Stephenie Meyer

Eftersom New Moon har biopremiär på fredag tänkte vi att det var dags att skriva lite om Stephenie och lite annat där omkring.


Stephenie Meyer föddes 24 december 1973 i Hartford, Connecticut men hon växte upp i Phoenix, Arizona. Hon säger att idén till Twilight (om jag kunde drömma) kom till henne i en dröm den 2:a juni 2003, boken utkom 2005 på engelska och översattes till svenska 2006. Boken filmatiserades och utkom 2008, nu är det dags för New Moon (När jag hör din röst). Den har biopremiär på fredag 20 november.


750 000 dollar betalade Little & brown & company för rättigheterna till en trilogi.
85 000 000 exemplar av hennes böcker har sålts i världen
70 000 000 dollar drog Twilightfilmen in första helgen i USA

Genom dina ögon (the host) är en ny bok som Stephenie Meyer har skrivit. Tyvärr har vi inte läst den än, men en recension kommer när det är gjort.


http://www.twilightsweden.se/

TwilightSweden finns på Facebook, på bilddagboken.se finns det ett konto dedikerat till Twilight "TwilightMovie"


http://www.stepheniemeyer.com/twilightseries.html

 

I fredags var Stephenie Meyer hos Oprah och efter intervjun med Oprah, filmade, vad jag tror är en av pruducenterna, en lite kort intervju där hon svarde på bla på om där kommer e femte del i Twilght, och om hon håller på att skriva någon ny bok.


http://www.oprah.com/media/20091113-orig-stephenie-meyer



Twilight Trailer


 

New Moon Trailer

 

 

 

 


Nytt på biblioteket

Här e en lista på några ut av de nya böckerna som kommit in =)


Fallen Flicka
- Christina Wahldén

Rona är 16 år. Hennes familj har inte varit i Sverige så länge. De har flytt från Afghanistan och försöker nu finna sig tillrätta här. Ronas pappa är sträng och håller stenkoll på sin dotter. Så fort Rona inte gör som han säger så slår han henne.
Ni som gillar ”sanna berättelser” kommer nog även att tycka om den här boken. Christina Wahldén har ju tidigare har skrivit bl. a de populära böckerna Kort kjol, Heder och Eskort.





Idag hade jag helst inte velat träffa mig själv
- Herta Müller (Årets nobelpristagare)

Nobelpristagarinnans bok handlar om förtryckets mekanismer, hur ondskan kryper under skinnet och förgiftar varje människa.
I en diktatur vet man aldrig vem som är angivaren. Det kan vara någon man inte känner, eller någon nära vän. Men man vet inte säkert. I Ceaucescus diktatur i Rumänien hade säkerhetspolisen alltid en anledning att kalla till förhör. Ändlösa förnedrande förhör som gjorde att man den dagen helst inte ville träffa sig själv. Inte någon annan heller, för den delen.




Känslan av att hoppa
- Ingrid Olsson

Två månader innan Lisen ska ta studenten händer en tragedi på hennes skola. En kille tar sitt liv. Lisen börjar skriva fiktiva brev till honom där hon berättar om sina egna rädslor. Utåt sett verkar Lisen vara en glad tjej, men inom henne finns det mycket nattsvarta tankar som hon behöver prata om. Breven är hennes enda utväg – hon har inge att prata med i verkligheten …




Svikarens Spel
- B.R. Collins

Ny Fantasybok.

 Den tidigare mobbade Michael och den självsäkre Francis är ett omaka kompispar som binds samman av en gemensam hemlighet: fantasivärlden Evgard som de skapar tillsammans. Evgard är en spännande och stundtals brutal värld som efter hand trasslar in sig i deras verkliga liv. Händelser i den ena världen återspeglas i den andra.
När Michael en dag tror att Francis avslöjat hemligheten om Evgard, hämnas Michael på Francis vilket får fruktansvärda konsekvenser för dem båda.




Fatta Eld
- Suzanne Collins

Fortsättning på Hungerspelen.
Katniss trodde att en vinst i Hungerspelen var lika med framgång, lycka och berömmelse, men istället skulle det bara leda till fruktan och att hon blev ökänd. Huvudstaden är inte nöjd med henne. Hennes prestationer på arenan har gjutit mod i rebellstyrkorna - och i takt med att upproret växer sig starkare, ökar också riskerna för Katniss och hennes familj och vänner.




Ett nytt liv påköpet
- Emma Granholm

Hur vet man hur man ska bete sig om man aldrig har haft vänner, men plötsligt får femton stycken?
Sanna har levt ett liv i total ensamhet, tagit sig igenom skoldagarna utan att växla ett ord med någon annan. När hon börjar gymnasiet för att plugga foto förväntar hon sig att hennes liv ska fortsätta på samma sätt.
Att skaffa vänner visar sig vara enklare än hon någonsin kunnat drömma om. Hon blir vän med alla. Men kan man verkligen vara det?




Konsten att gråta
- Erling Jepsen

Den elvaåriga berättaren i Konsten att gråta i kör vet hur man gör när sorgen är där. Tillsammans med sin far går han på alla begravningar han kan komma in på. Fadern är nämligen så bra på att hålla tal med sorgmodig min att de efterlevande utan undantag brister ut i gråt. Det hjälper också affärerna, omsättningen ökar i föräldrarnas butik. Logiken är klar: den enes död, den andres bröd




Trasig Ängel -
Bente Bratlund

Fanny bor med sin mamma. Mamma har träffat en ny kille. Men Fanny litar inte på honom. Han tittar så konstigt på henne. Särskilt när mamma inte är hemma. Fannys bästa vän heter Lina. Hon kan spå i kort. Korten säger att något hemskt ska hända. Och det gör det ... Vuxenvärlden sviker och två vilsna tonårstjejer söker stöd och bekräftelse hos varandra. De finner den och vågar komma vidare.




Trevlig Läsning!


Kulturdagen

Hej på er alla!
Igår var det kulturdagen. Det medförde lite utanför-schemat-aktiviteter.
Ettorna hade författarbesök och tvåorna hade sesamgruppen på besök.

Vi var med och lyssnade på författarna och här är lite vad de pratade om.


Zulmir Becevec
hade alla ettor som lyssnade på honom i Aulan direkt på morgonen.
Han pratade om sina böcker: Resan som började med ett slut och Svenhammeds journaler.

Zulmir föddes i Bosnien 1982 och bodde där till han var 10 och kriget bröt ut, då tvingades han och hans familj att fly. De hamnade i Sverige i ett flyktingläger, han tyckte att det var en bra tid eftersom han inte förstod rädslan som hans föräldrar hade, att de kanske inte skulle få stanna och så vidare. Han tyckte om att leka med språk och vända o vrida på ord och bokstäver, han lärde sig det svenska språket ganska snabbt. När de väl fick uppehållstillstånd flyttade de till Falkenberg och han blev mer upptagen av det sociala och struntade i svenskan.

Senare fick han praktik på Svenska ambasaden i Reykavik, han hade inte tillgång till något att slösa sin fritid på. Han började tänka och reflektera på det som hände när han var 10. Som självterapi började han skriva, det var inte förrän senare han kom på att det skulle kunna bli en bok. Detta resulterade i hans första bok, Resan som började med ett slut.
www.becevic.se



Efter en rast var det dags för nästa författare, Conny Palmkvist. Han har för tillfället skrivit 3 böcker Hej då, allihopa, Två hus vid slutet av en väg och Tusen ord för allt.

Conny är född och uppvuxen i jonstorp, när han var mindre kom han på idéen att skriva dikter för att få tjejer men efter att hans vänner hade skrattat åt honom slutade han att skriva. Han var senare med i ett band som var väldigt känt i Jonstorp. De hade spelning ungefär en gång om året, när folk tog studenten. Dom hade väldig seriösa låtar som till exempel, Dassapapper och Pölseflickan.

Conny uppmanar till att hitta ditt eget tema, det du tycker om att skriva om. Något som har berört dej på ett bra eller dåligt sätt, Astril Lindgren använde exempelvis rädda och ensamma barn i alla sina berättelser, men på olika sätt. Ingen av hennes historier är lika dana. Conny själv har temat avsked. Han uppmanar att ta med något hotfullt i alla berättelser, för att få mer spänning.

"Man ska vara lite saddistisk mot sina karaktärer, även fast man tycker om dom", säger han.

Den dramatiska kurvan bör man också följa. Man ska även börja så nära slutet som möjligt, mycket som händer innan behöver läsaren inte veta. Det ska komma många hinder för karaktärerna så att de händer något hela tiden.
www.connypalmkvist.se



Den tredje och sista författaren på besök var Bodil Mårtensson, en författare som skriver kriminalare i helsingborgsmiljö. Hon har under några år kommit upp i 10 böcker, varav några: brottskod 09, Rebeccas blod och Greppet är de senaste. Huvudkaraktären i hennes böcker är Joakim Hill, hon kom på den karaktären i duschen.

"En författare är egentligen en skådespelare som spelar alla roller själv"

Bodil gav några bra tips och trix om hur man kommer på bra karaktärer och på så sätt får en bättre berättelse hon kallar den metoden "Musse Pigg metoden" för att den e så enken men ändå väldigt viktig.
Papper på dessa bra tips och trix finns på biblioteket hos Ing-Marie. Vi kommer att lägga upp de här och/eller på facebook snarast.
www.bodilmartensson.se

yay!

Blogg och facebookgrupp har äntligen kommit igång för skolans bibliotek! Gå med, om du inte redan är med! =)
Det kommer att bli recensioner, författarintervjuer med mera.

Har du några frågor eller tips är det bara att mejla: [email protected]


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0